Επιλογή Σελίδας

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Δείτε ΕΔΩ τον συνοπτικό Πίνακα Μεθόδων Αντισύλληψης

Μέθοδοι αντισύλληψης υπάρχουν πολλές, λίγες όμως είναι οι αξιόπιστες. Εκείνη που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης είναι η έκτρωση που, εκτός από ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, μπορεί προκαλέσει στη γυναίκα διαφόρους κινδύνους υγείας (στείρωση, διακοπή της περιόδου κ.α.). Η σύγχρονη γυναίκα, που έχει δικαίωμα στη χαρά του έρωτα, μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο αντισυλληπτικής προστασίας που της ταιριάζει.

Το πρώτο βήμα για την επιλογή αντισυλληπτικής μεθόδου είναι η σωστή ενημέρωση. Μάθετε όλα όσα θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε τι ταιριάζει στην περίπτωση σας.

 

Αντισυλληπτικά χάπια

Πρόκειται για χάπια που παίρνετε καθημερινά για 21 ημέρες το μήνα, στη συνέχεια τα διακόπτετε για μια εβδομάδα όπου ‘βλέπετε’ περίοδο. Περιέχουν οιστρογόνο και προγεσταγόνο και αναστέλλουν την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγονται ωάρια, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η γονιμοποίηση και η σύλληψη.
Αποτελεσματικότητα: 99%
Πλεονεκτήματα: Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, ρυθμίζει τον κύκλο της περιόδου, μειώνει τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου και τον κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες. Δεν μειώνει τον αυθορμητισμό στο σεξ.
Μειονεκτήματα: Πρέπει να προηγηθούν ιατρικές εξετάσεις. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες που θηλάζουν, ειδικά όσα περιέχουν οιστρογόνα. Πρέπει όμως να αποφεύγονται κατά το θηλασμό και εκείνα που έχουν προγεστερόνη. Επίσης, αντισυλληπτικά χάπια δεν θα πρέπει να παίρνουν οι γυναίκες που έχουν ινοαδενώματα στο στήθος, όσες καπνίζουν και όσες έχουν ιστορικό θρομβώσεων. Ακόμη και με τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά, μπορεί να εκδηλωθούν παρενέργειες όπως ναυτία, αλλαγές στη διάθεση, πονοκέφαλος ή αύξηση βάρους.

 

Σπιράλ

Πρόκειται για ράβδο από χαλκό ή πλαστικό σε σχήμα T που τοποθετείται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Καθιστά το ενδομήτριο μη φιλικό για τη σύλληψη και την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, καθώς προκαλεί ελαφρές μυϊκές συσπάσεις και μικρό ερεθισμό στην κοιλότητα της μήτρας.
Αποτελεσματικότητα: 97-99%
Πλεονεκτήματα: Η αντισυλληπτική του δράση διαρκεί 3-4 χρόνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που θηλάζουν και δεν επηρεάζει τον αυθορμητισμό στο σεξ. Το σπιράλ με προγεσταγόνο μπορεί επίσης να ρυθμίσει την περίοδο σε γυναίκες με ασταθή κύκλο.
Μειονεκτήματα: Είναι πιο ακριβή από τις άλλες μεθόδους και πρέπει να γίνει σε οργανωμένο γυναικολογικό ιατρείο. Δεν αποκλείει έναν μικρό κίνδυνο για εξωμήτριο κύηση, ενώ μερικές γυναίκες αναφέρουν πως έχουν περισσότερο αίμα κατά την περίοδο. Ως αντισυλληπτική μέθοδος είναι προτιμότερο να αποφεύγεται από γυναίκες που θέλουν στο μέλλον να προγραμματίσουν και άλλη εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, οι οποίες ίσως απειλήσουν τη γονιμότητα. Εφόσον επιλεγεί αυτή η μέθοδος, θα πρέπει να προγραμματίζονται τακτικοί γυναικολογικοί έλεγχοι.

 

Κολπικό διάφραγμα

Είναι ένας ελαστικός δίσκος σε σχήμα κυπέλλου που τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας πριν κάνετε σεξ, και στη συνέχεια αφαιρείται. Εμποδίζει την είσοδο σπερματοζωαρίων στη μήτρα.
Αποτελεσματικότητα: 73-80% (υψηλότερο αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σπερματοκτόνο)
Πλεονεκτήματα: Δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Είναι πιο ανθεκτικό από το αντρικό προφυλακτικό. Είναι ιδανικό για μητέρες που θηλάζουν, όπως και για τις γυναίκες που σκοπεύουν στο μέλλον να αποκτήσουν κι άλλο παιδί και δεν έχουν καλή ανοχή στα αντισυλληπτικά χάπια ή στο σπιράλ.
Μειονεκτήματα: Δεν είναι καθόλου εύκολο στην τοποθέτηση. Ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματικότητα της αντισύλληψης έχει το μέγεθός του να ταιριάζει στη γυναίκα, γεγονός που καθορίζεται σε συνεργασία με το γυναικολόγο. Επίσης, δεν είναι εύκολο να το βρείτε, καθώς δεν είναι διαθέσιμο σε όλα τα φαρμακεία.

 

Αντρικό προφυλακτικό

Είναι μια λεπτή μεμβράνη που τοποθετείται στο πέος εμποδίζοντας την είσοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα.
Αποτελεσματικότητα: 80-98% (υψηλότερο αν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σπερματοκτόνο)
Πλεονεκτήματα: Είναι εύκολο στη χρήση και στις μέρες μας μπορείτε να το βρείτε παντού. Δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού. Δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικό για μητέρες που θηλάζουν ή θέλουν στο μέλλον να αποκτήσουν παιδιά ή δεν έχουν καλή ανοχή σε άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους.
Μειονεκτήματα: Μπορεί να σπάσει και να βρεθείτε αντιμέτωπες με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σε κάποιες γυναίκες προκαλεί ερεθισμό στον κόλπο, ενώ ορισμένοι άντρες επιμένουν ότι στερούνται μέρος της απόλαυσης κατά τη διάρκεια του σεξ. Το σημαντικότερο μειονέκτημα ωστόσο είναι ότι κάθε φορά που κάνετε έρωτα, πρέπει να σταματήσετε την ερωτική πράξη για να βάλετε το προφυλακτικό. Φυσικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο να ξεμείνετε από προφυλακτικά.

 

Οι νεότερες μέθοδοι

Στις μέρες μας υπάρχουν ολοκαίνουργιες αντισυλληπτικές μέθοδοι, οι οποίες ωστόσο χρησιμοποιούνται περισσότερο στο εξωτερικό. Στη χώρα μας δεν είναι ευρεία η εφαρμογή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιλέγονται και να εφαρμόζονται σε συνεννόηση με το γυναικολόγο. Αύξηση βάρους, μητρορραγίες, πονοκέφαλος, κατάθλιψη, αλλαγές διάθεσης και ακμή είναι μερικές από τις πιθανές παρενέργειες, που όμως εμφανίζονται σε μικρό ποσοστό.

Ενδοκολπικός δακτύλιος: Ένας ελαστικός δακτύλιος με πολλές μικρές τρύπες, απ’ όπου απελευθερώνεται ελεγχόμενη ποσότητα οιστρογόνων και προγεσταγόνων ημερησίως, καθιστώντας το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η πρώτη εφαρμογή γίνεται από το γυναικολόγο και στη συνέχεια η γυναίκα θα πρέπει κάθε 21 ημέρες να τοποθετεί καινούργιο δακτύλιο. Παρόλο που λειτουργεί όπως ακριβώς τα αντισυλληπτικά χάπια, ως ορμονική μέθοδος αντισύλληψης είναι πιο ελαφριά, γιατί παρακάμπτεται η δίοδος από το στομάχι. Ενδείκνυται μάλιστα για γυναίκες που έχουν ευαισθησία στο στομάχι.

Ενέσιμο διάλυμα: Πρόκειται για διάλυμα βραδείας απορρόφησης οιστρογόνων, εφαρμόζεται υποδορίως με τοπική ένεση στον ώμο, στους γλουτούς ή στην κοιλιά, και διαφοροποιεί το ενδομήτριο καθιστώντας το αφιλόξενο για σύλληψη. Η αντισυλληπτική δράση του διαρκεί 3 μήνες. Η γονιμότητα επανέρχεται 6-24 μήνες μετά την τελευταία ένεση. Ενδείκνυνται για γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και δεν θέλουν να αποκτήσουν στο μέλλον άλλα παιδιά και όχι για όσες θέλουν να προγραμματίσουν άμεσα μια εγκυμοσύνη.

Εμφυτεύματα με προγεσταγόνο: Ένα πολύ λεπτό πλαστικό καλαμάκι που εμπεριέχει προγεσταγόνο και τοποθετείται από το γυναικολόγο υποδορίως, συνήθως στο μπράτσο της γυναίκας, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία. Η ορμόνη που απελευθερώνει καθιστά το ενδομήτριο αφιλόξενο για σύλληψη. Η αντισυλληπτική του δράση φτάνει το 1 έτος.

 

Φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης

Δεν έχουν καμία παρενέργεια στην υγεία, όμως δεν είναι υψηλής αποτελεσματικότητας και δεν πρέπει να εφαρμόζονται, κυρίως από γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο.

Διακεκομμένη συνουσία:
Εφαρμόζεται κατά κόρον από τα ζευγάρια αλλά δεν ενδείκνυται γιατί έχει υψηλότατα ποσοστά αποτυχίας (15-30%) και επιπλέον, μειώνει τη σεξουαλική απόλαυση σε σημείο που η γυναίκα να μη φθάνει σε οργασμό. Μπορεί να υπάρξει πρόωρη εκσπερμάτωση στον κόλπο και να μείνει έγκυος η γυναίκα.

Προγραμματισμένη συνουσία:
Άλλη μια μέθοδος με υψηλό ποσοστό αποτυχίας (15-30%). Η γυναίκα ξέρει ότι η ωορρηξία γίνεται στο μισό του κύκλου των 28 ημερών, δηλαδή την 14η μέρα. Δεν έχει λοιπόν επαφές 5 μέρες πριν και 5 μέρες μετά από την ‘επικίνδυνη’ αυτή ημέρα. Ο κύκλος όμως σπάνια λειτουργεί ‘ρολόι’ και όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Θερμομετρική μέθοδος:
Το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται σε 2-3%. Η γυναίκα μετά κάθε πρωί τη θερμοκρασία της. Την ημέρα της ωορρηξίας η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά μισό βαθμό και η γυναίκα, επομένως, θα αποφύγει την επαφή. Μέθοδος που δημιουργεί εκνευρισμό και μόνιμη εξάρτηση από το …θερμόμετρο, χωρίς πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα αντισύλληψης.

Στείρωση της γυναίκας:
Με τρόπο λαπαροσκοπικό ή χειρουργικό «δένονται» οι σάλπιγγες. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Στείρωση του άνδρα ή βαζεκτομή:
Μέθοδος που εφαρμόζεται κατά κόρον στην Αμερική. Επιλέγεται από τον άνδρα που απέκτησε παιδιά και θέλει πλέον να απολαύσει άφοβα τον έρωτα με την σύντροφό του. Δεν επηρεάζει τον ανδρισμό.

Χάπι της επόμενης μέρας:
Και για τις απροσεξίες, υπάρχει ελπίδα. Μετά από επαφή χωρίς προφύλαξη ή όταν υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι τα προφυλακτικά μέτρα απέτυχαν, η γυναίκα μπορεί να αποφύγει την έκτρωση, αρκεί να καταφύγει μέσα στα 3 πρώτα 24ωρα στο γυναικολόγο της.
Ο γιατρός θα χορηγήσει αντισυλληπτικά δισκία ή το χάπι της επόμενης μέρας μέσα στις πρώτες ώρες μετά την ύποπτη συνουσία, αποτρέποντας την αρχή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το κλειδί είναι να τρέξει αμέσως η γυναίκα στον γιατρό.