Επιλογή Σελίδας

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Θα έχω αίμα μετά τον τοκετό;

Τα λόχια είναι εκκρίσεις από τη μήτρα κατά τη διάρκεια της λοχείας. Προέρχονται από την πλακουντιακή άλω (το σημείο όπου ήταν προσκολλημένος ο πλακούντας). Η ποσότητα είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Τις 3-4 πρώτες ημέρες τα λόχια είναι αιματηρά, δηλαδή περιέχουν αίμα. Από την 5η-9η ημέρα γίνονται καφεοειδή προς ορώδη και οροβλενώδη. Μετά τη 10η ημέρα ελαττώνονται δραστικά και γίνονται λευκοκίτρινα και λευκά. Το αίμα αφού σταματήσει, μπορεί και πάλι να εμφανιστεί σε ακανόνιστα διαστήματα και σε μικρές ποσότητες.

 

Θα πονάω μετά τον τοκετό;

Μετά τον τοκετό η μήτρα συσπάται, για να περάσει από το ένα περίπου κιλό βάρους που είχε φθάσει στο τέλος της εγκυμοσύνης, στα 60 γραμμάρια στο τέλος της λοχείας. Οι συσπάσεις αυτές σε κάποιες γυναίκες δημιουργούν ενοχλήσεις που αναφέρονται ως υστερόπονοι. Γίνονται πιο έντονοι στις πολύτοκες καθώς επίσης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ο οποίος προκαλεί έκκριση ωκυτοκίνης που βοηθά στην παλινδρόμηση της μήτρας. Επίσης ενοχλήσεις μπορεί να υπάρχουν στο σημείο της περινεορραφής καθώς και στο σημείο της τομής μετά από καισαρική τομή.

 

Πότε μπορώ να πλυθώ;

Από την πρώτη ημέρα μετά τον τοκετό και εφόσον η λεχωίδα αισθάνεται καλά, μπορεί να κάνει το λουτρό της. Χρειάζεται τακτικό πλύσιμο και φροντίδα του περινέου με ήπιο αντισηπτικό για αποφυγή μολύνσεων καθώς και καλό πλύσιμο των μαστών.

 

Πότε θα έχω την πρώτη έμμηνο ρύση;

Εάν η γυναίκα θηλάζει, η περίοδος εμφανίζεται με το πέρας του θηλασμού. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα, ενώ σε άλλες έναν μήνα αργότερα. Εάν η γυναίκα δεν θηλάζει, η περίοδος εμφανίζεται συνήθως στις 6-8 εβδομάδες.

 

Πότε θα θηλάσω; Έχω αρκετό γάλα;

Εάν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, το νεογνό μπορεί να θηλάσει αμέσως μετά τον τοκετό. Τις πρώτες 2-3 ημέρες εκκρίνεται το πύαρ (πρωτόγαλα), το οποίο είναι πλούσιο σε λευκώματα και αντισώματα. Όσο πιο συχνά θηλάζει το νεογνό τόσο περισσότερο γάλα παράγει ο μαστός, ώσπου να υπάρξει συγχρονισμός του μηχανισμού παραγωγής γάλακτος της μητέρας και της ποσότητας που έχει ανάγκη το παιδί.

 

Ποια πρέπει να είναι η διατροφή μου;

Η θηλάζουσα μητέρα έχει ανάγκη από ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε λευκώματα, βιταμίνες και σίδηρο καθώς και τροφές με κυτταρινικά υπόλοιπα που διευκολύνουν την κένωση του εντέρου. Πρέπει να αποφεύγονται ουσίες που περνούν στο γάλα, όπως νικοτίνη, φάρμακα και ουσίες με έντονη οσμή.

 

Πότε μπορώ να κάνω γυμναστική;

Η σωματική άσκηση της λεχωίδος μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα του τοκετού. Οι πρώτες ασκήσεις αφορούν την τόνωση του περινέου, την καλή κυκλοφορία του αίματος με ιδιαίτερη προσοχή στα κάτω άκρα για αποφυγή θρομβώσεων καθώς και την ενίσχυση των ραχιαίων και κοιλιακών μυών. Η διάρκεια και η συχνότητα της γυμναστικής αυξάνει με το πέρασμα των ημερών.

 

Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή;

Επιτρέπεται η έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας μετά το πέρας της λοχείας κι εφόσον έχει προηγηθεί εξέταση από τον γυναικολόγο. Η έναρξη διαφοροποιείται από γυναίκα σε γυναίκα, ανάλογα με τη φυσική και ψυχική της κατάσταση. Δεν υπάρχουν κανόνες σεξουαλικής συμπεριφοράς, έτσι κάποιες γυναίκες νιώθουν απέχθεια για το ίδιο τους το σώμα, κάποιες νιώθουν υπερσεξουαλικότητα και κάποιες είναι αδιάφορες.