Επιλογή Σελίδας

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσες ημέρες θα κάνω ενέσεις κατά την διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής?

Οι ημέρες που θα πρέπει να κάνετε ενέσεις εξαρτώνται από τον τύπο του πρωτοκόλλου διέγερσης που ακολουθείτε: στα επιμήκη (μακρά) πρωτόκολλα θα χρειασθεί να κάνετε ενέσεις για 20-22 ημέρες, ενώ στα βραχέα (κοντά) πρωτόκολλα για 12-14 ημέρες.
Μπορεί ο σύζυγος να φέρει το σπέρμα από το σπίτι?
Είναι καλύτερο ο σύζυγος να δίνει το σπέρμα στην μονάδα Εξωσωματικής, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η επεξεργασία του. Αν παρόλα αυτά, αποφασισθεί το αντίθετο, το σπέρμα πρέπει να έρθει στο Εργαστήριο εντός μισής ώρας από την εκσπερμάτιση και να έχει διατηρηθεί ζεστό.
Πότε θα γνωρίζουμε ότι πέτυχε η προσπάθεια?
Η πολυπόθητη απάντηση στο αν η προσπάθεια πέτυχε και είστε πλέον έγκυος, δίνεται 14 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, οπότε και θα σας ζητηθεί να κάνετε εξέταση αίματος για μέτρηση των επιπέδων της β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Επίσης, δεν θα πρέπει να βασίζεστε σε αποτελέσματα των τεστ κύησης ούρων, αλλά να κάνετε πάντα την εξέταση στο αίμα.
Πόσο καιρό μπορούν να παραμείνουν τα έμβρυά μου στην κατάψυξη?
Αυτό μην σας απασχολεί. Η μέχρι τώρα εμπειρία υποδεικνύει ότι η μακρόχρονη κατάψυξη δεν αλλοιώνει τα έμβρυα, έτσι ώστε να έχουν επιτευχθεί κυήσεις με έμβρυα που παρέμειναν στην κατάψυξη ακόμα και για 7-8 έτη.
Υπάρχουν παρενέργειες από τα φάρμακα της Εξωσωματικής?
Η σοβαρότερη παρενέργεια είναι το γνωστό σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που δυστυχώς δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί και να αποφευχθεί αφού η εμφάνισή του εξαρτάται κατά πολύ από τον οργανισμό της κάθε γυναίκας. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται, αναλόγως της βαρύτητάς του, από εκσεσημασμένη διόγκωση των ωοθηκών, συλλογή υγρού στην κοιλιά της γυναίκας (ή και στον θώρακα), διάταση της κοιλιάς, ναυτία, εμετούς, δυσφορία, δυσκολία στην αναπνοή, επιρρέπεια στις θρομβώσεις, διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών. Ευτυχώς, οι τελευταίες επιπλοκές εμφανίζονται σε λίγες μόνο περιπτώσεις του συνδρόμου, η αντιμετώπιση του οποίου πρέπει να είναι σχολαστική.
Είναι επώδυνη η διαδικασία της IVF;
Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι η Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι επώδυνη. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία δεν είναι επώδυνη, όμως το άγχος, ο φόβος και η άγνοια, δημιουργούν μία επώδυνη συναισθηματικά κατάσταση η οποία μπορεί να βελτιωθεί μέσα από την καλή σχέση εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί μεταξύ γιατρού και ασθενούς.
Πόσο συχνά μπορεί να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία IVF;
Παρ’ όλες τις προσπάθειες που όλοι καταβάλλουμε, δυστυχώς δεν έχουμε πάντα θετικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μετά από ένα διάστημα 2-3 μηνών, έτσι ώστε να «ξεκουραστεί» ο οργανισμός από τη λήψη των ορμονών.
Στο διάστημα αυτό όμως μπορεί να γίνει προσπάθεια με φυσικό κύκλο ή να πραγματοποιηθεί εμβρυομεταφορά με κρυοσυντηρημένα έμβρυα, όταν αυτά υπάρχουν.
Πόσο συχνές θα είναι οι επισκέψεις μου κατά την διάρκεια του προγράμματος ;
Σε κάθε προσπάθεια εξωσωματικής, η κάθε γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά γιατί κάθε φορά ο οργανισμός της ανταποκρίνεται διαφορετικά. Έτσι και οι επισκέψεις της στο Κέντρο διαφέρουν ανάλογα με την ανταπόκριση στην ορμονική διέγερση, το ορμονικό της προφίλ αλλά και το είδος της φαρμακευτικής διέγερσης που θα ακολουθηθεί.
Αν και τις περισσότερες φορές 3 με 4 επισκέψεις είναι αρκετές, εντούτοις πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μόνο η σωστή και λεπτομερής παρακολούθηση μπορούν να μας εγγυηθούν ένα θετικό αποτέλεσμα.
Πόσες ημέρες άδεια θα χρειαστεί να πάρω από την εργασία μου;
Συνήθως την ημέρα της ωοληψίας και την ημέρα της εμβρυομεταφοράς συμβουλεύουμε τις γυναίκες να απέχουν από την εργασία τους. Ο λόγος είναι ότι δεν πρέπει να επιβαρύνονται ψυχολογικά με επιπλέον άγχος για το πότε θα τελειώσει η διαδικασία, αν θα καθυστερήσουν, αν θα μπορούν να οδηγήσουν κ.α.
Μετά την εμβρυομεταφορά και ανάλογα με την επαγγελματική δραστηριότητα της κάθε γυναίκας, τις συμβουλεύουμε να έχουν μία ήπια δραστηριότητα για τις επόμενες 2-3 ημέρες και μετά να συνεχίσουν μία φυσιολογική ζωή, συνεχίζοντας όμως ανελλιπώς τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για την φαρμακευτική υποστήριξη
Είναι πιθανή η διακοπή της θεραπείας;
Αν η απάντηση στην ορμονική διέγερση δεν κρίνεται ικανοποιητική ενδέχεται να υπάρξει διακοπή της θεραπείας ή της προσπάθειας. Αυτό είναι όμως, σε κάθε περίπτωση, προτιμότερο από τη συνέχιση της διαδικασίας όταν οι προϋποθέσεις δεν είναι ενθαρρυντικές.
Είναι απαραίτητη η υστεροσκόπηση πριν την IVF;
Καλό είναι πριν την IVF να έχει προηγηθεί μία υστεροσκόπηση για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε διαταραχή της μητρικής κοιλότητας.
Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;
Αν κατά τη διάρκεια της κύησης όλα είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα (π.χ. ισχιακή προβολή, πολύδυμη κύηση, επιπωματικός πλακούντας κ.α.) η γυναίκα μπορεί να γεννήσει άφοβα με φυσιολογικό τοκετό ανεξάρτητα από τον τρόπο και την τεχνική της σύλληψης.
Τα φάρμακα της εξωσωματικής μπορεί να μου δημιουργήσουν καρκίνο;
Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.