Επιλογή Σελίδας

ΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ

Κολπίτιδα ονομάζουμε τη φλεγμονή του κόλπου. Περίπου το ένα τρίτο των γυναικών θα έχουν συμπτώματα κολπίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η κολπίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή στα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει κολπίτιδα;

Ο φυσιολογικός κόλπος έχει τη δική του χλωρίδα στην οποία επικρατούν οι γαλακτοβάκιλλοι οι οποίοι έχουν προστατευτικό ρόλο και αναστέλλουν την ανάπτυξη των μικροβίων που εισέρχονται στον κόλπο. Σε κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει μια οποιαδήποτε αλλαγή στη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, που έχει ως αποτέλεσμα να επικρατήσει κάποιος μικροοργανισμός, όπως μύκητας, τριχομονάδα, βακτηρίδια κλπ.
Παράγοντες που διαταράσσουν τη χλωρίδα είναι οι εξής:

κολπιτιδα-300x195

 

 • Χρήση αντιβιοτικών
 • Μείωση της άμυνας του οργανισμού
 • Στρες
 • Στενά ρούχα
 • Ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη, το θηλασμό, την εμμηνόπαυση

Τι είναι η μυκητιασική κολπίτιδα;

Η μυκητίαση κόλπου συνήθως προκαλείται από ένα είδος μύκητα, την Candida. Η Candida βρίσκεται φυσιολογικά σε μικρή ποσότητα στον κόλπο της γυναίκας. Όταν όμως χάνεται η ισορροπία μεταξύ μυκήτων και γαλακτοβακίλλων στον κόλπο, οι μύκητες μπορεί να επικρατήσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή.

 

Παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για μυκητιασική κολπίτιδα:
Η χρήση ορισμένων αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε μυκητίαση. Τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, οδηγώντας σε επικράτηση των μυκήτων. Επίσης είναι πιο πιθανό μία έγκυος (λόγω ορμονικών μεταβολών) ή μια διαβητική γυναίκα (λόγω διαταραχής του μεταβολισμού του σακχάρου) να πάθει μυκητίαση. Η επικράτηση των μυκήτων μπορεί επίσης να προκληθεί όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που μας προστατεύει από ασθένειες, υπολειτουργεί.

Συμπτώματα της μυκητιασικής κολπίτιδας:
Τα πιο συχνά συμπτώματα της μυκητίασης είναι ο κνησμός και το κάψιμο στην περιοχή γύρω από την είσοδο του κόλπου και στο αιδοίο. Το αιδοίο και ο κόλπος συχνά παρουσιάζουν ερυθρότητα και οίδημα. Οι κολπικές εκκρίσεις συνήθως είναι άσπρου χρώματος, άοσμες και μοιάζουν με «κομμένο γάλα». Κάποιες γυναίκες παρατηρούν αύξηση στην ποσότητα των εκκρίσεων.

Θεραπεία της μυκητίασης: Η μυκητίαση μπορεί να θεραπευτεί με χρήση κολπικής κρέμας ή υποθέτων, όπως και με θεραπεία από το στόμα.

 

Τι είναι η βακτηριδιακή κολπίτιδα;

Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό παθογόνων βακτηριδίων εις βάρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου.

 

Συμπτώματα της βακτηριδιακής κολπίτιδας:

Το βασικό σύμπτωμα είναι αυξημένη ποσότητα εκκρίσεων με χαρακτηριστική μυρωδιά ψαριού. Οι εκκρίσεις συνήθως είναι αραιές με σκούρο ή ανοιχτό κίτρινο – γκρι χρώμα (μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να πρασινίζει). Η φαγούρα δεν είναι συχνή, μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα εκκρίσεων.

Θεραπεία της βακτηριδιακής κολπίτιδας:

Πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της βακτηριδιακής κολπίτιδας, αλλά τα δύο πιο συχνά είναι η μετρονιδαζόλη και η κλινδαμυκίνη.

 

Τι είναι η τριχομοναδική κολπίτιδα;

Προκαλείται από το παράσιτο τριχομονάδα. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

Συμπτώματα της τριχομοναδικής κολπίτιδας:

Αυξημένη κολπική έκκριση. Μπορεί να υπάρχει οσμή ψαριού. Τις περισσότερες φορές υπάρχει κάψιμο στην περιοχή ή απλός ερεθισμός, όπως επίσης ερυθρότητα και οίδημα στο αιδοίο. Κάποιες φορές η ούρηση είναι επίπονη.

 

Θεραπεία της τριχομοναδικής κολπίτιδας:
Η τριχομονίαση συνήθως θεραπεύεται με μετρονιδαζόλη που παίρνετε από το στόμα. Αποφύγετε το αλκοόλ επειδή όταν παίρνετε αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία και εμετό. Ο σεξουαλικός σύντροφος πρέπει επίσης να θεραπευτεί για να προληφθεί η επανεμφάνιση των τριχομονάδων.

 

Τι είναι η ατροφική κολπίτιδα;

Η ατροφική κολπίτιδα δεν προκαλείται από κάποια μόλυνση, αλλά μπορεί να προκαλέσει αυξημένες κολπικές εκκρίσεις και ερεθισμό, όπως ξηρότητα, φαγούρα και κάψιμο. Η κολπίτιδα αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων μιας γυναίκας είναι χαμηλά (όπως στο θηλασμό ή στην εμμηνόπαυση). Η ατροφική κολπίτιδα θεραπεύεται με οιστρογόνα, τα οποία μπορεί να είναι σε μορφή αλοιφής ή κολπικής ταμπλέτας. Ένα υδατικό gel στον κόλπο μπορεί να χρησιμοποιείται σαν λιπαντικό και να βοηθήσει στην επαφή.

Πώς προλαμβάνονται οι κολπίτιδες;

 • Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα.
 • Αποφεύγετε τα ταμπόν.
 • Τήρηση κανόνων σωστής υγιεινής στην περιοχή του αιδοίου και του πρωκτού.
 • Αποφεύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.
 • Χρησιμοποιείτε πετσέτα όταν κάθεστε στην παραλία.
 • Χρησιμοποιείτε προληπτικά αντιμυκητιασική κρέμα στον κόλπο εάν παίρνετε αντιβίωση για μεγάλο διάστημα.
 • Φροντίστε τη διατροφή σας. Συνιστάται μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει γιαούρτι, σαλάτες και φρούτα χωρίς πολλά γλυκά.