Επιλογή Σελίδας

Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

Κατεβάστε ΕΔΩ τον πίνακα της πορείας ανάπτυξης του εμβρύου, των αλλαγών για τη μέλλουσα μητέρα και των συμβουλών του ιατρού ανά εβδομάδα.

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα – 1η έως 4η εβδομάδα

1η και 2η Εβδομάδα

Σχετικά με το έμβρυο: Το μωρό σας φαίνεται σαν μια μικρή κουκίδα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε ακριβώς συνέβη η σύλληψη, έτσι ώστε να υπολογίσουμε την ακριβή ημερομηνία από την αρχή του τελευταίου κύκλου σας. Σωστά – για λόγους σωστού υπολογισμού θεωρείστε έγκυος πριν καν συλλάβετε.

Μέλλουσα μαμά: Κατά την έναρξη της περιόδου, περίπου 20 αυγά που ονομάζονται ωάρια καταλαμβάνουν τους γεμάτους με υγρό σάκους, τα ωοθυλάκια. Αν η περίοδός σας έρχεται κάθε 28 ημέρες, περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξή της έχετε ωορρηξία.

Ένα από αυτά τα θυλάκια απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο ταξιδεύει κάτω στη σάλπιγγά σας, όπου περιμένει να γονιμοποιηθεί.

Είναι ακριβώς αυτές οι ημέρες – 14 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου και μία ημέρα μετά – κατά τις οποίες είστε γόνιμη. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε. Όταν αυτό επιτευχθεί, μόλις δηλαδή γονιμοποιηθεί το ωάριο, τότε αυτό κινείται εντός της μήτρας.

Μην απογοητευτείτε αν δεν μείνετε έγκυος την πρώτη φορά. Κάθε μήνα, οι γυναίκες έχουν 25% πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, οπότε ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε περισσότερο από μία φορά.

Συμβουλή της 1ης & 2ης εβδομάδας: Αρχίστε να παίρνετε 0,4 χιλιοστόγραμμα ή 400 μικρογραμμάρια, φυλλικού οξέος ημερησίως. Η λήψη φυλλικού οξέος λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραματικά τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως τη δισχιδή ράχη.

3η Εβδομάδα

Έμβρυο: Συγχαρητήρια! Εάν το ωάριό σας και το σπερματοζωάριο του συντρόφου σας μπορέσει να συνδεθεί με επιτυχία, τότε το έμβρυό σας υπάρχει κι έχει το μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας. Δεν μοιάζει με έμβρυο ή με μωρό. Είναι απλά μια ομάδα από περίπου 100 κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων θα γίνει ο πλακούντας και το εσωτερικό στρώμα θα γίνει το έμβρυο.

Μέλλουσα μαμά: Δεν θα παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας σε αυτό το σημείο. Θυμηθείτε, δεν έχετε καν καθυστέρηση ακόμα.

Συμβουλή της 3ης εβδομάδας: Ανυπομονείτε να μάθετε; Αγοράστε ένα τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο. Είναι περίπου τόσο αξιόπιστο όσο μια εξέταση αίματος ή ούρων και θα έχετε άμεσα αποτελέσματα. Για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια, διαβάστε τις οδηγίες προσεκτικά.

4η Εβδομάδα
Έμβρυο: Τώρα που το ωάριό σας έχει γονιμοποιηθεί, προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας σας. Αυτό ονομάζεται εμφύτευση.

Μέλλουσα μαμά: Πιθανότατα θα περιμένετε την περίοδό σας αυτή την εβδομάδα, κι αν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λίγες κηλίδες αίματος, καθώς το έμβρυο θα εμφυτεύεται στη μήτρα σας. Μπορεί να μην αισθάνεστε καμία διαφορά ακόμη, αλλά ο αμνιακός σάκος, ο οποίος θα γεμίσει με υγρό, και ο πλακούντας, ο οποίος θα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας, αρχίζουν να σχηματίζονται στη μήτρα σας.

Συμβουλή της 4ης Εβδομάδας: Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά και ισορροπημένα, και πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Όσο κι αν λιγουρεύεστε διάφορα εδέσματα, θυμηθείτε ότι όταν είστε έγκυος χρειάζεστε μόνο 300 θερμίδες παραπάνω ανά ημέρα.

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα – 5η έως 8η εβδομάδα

5η εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας εξακολουθεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά η καρδιά, ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, οι μυς και τα οστά του, αρχίζουν να αναπτύσσονται. Επίσης σχηματίζονται:

  • ο πλακούντας, από τον οποίο τρέφεται το μωρό σας
  • ο αμνιακός σάκος, που θα προσφέρει ένα ζεστό κι ασφαλές περιβάλλον στο οποίο το μωρό σας θα περάσει τους επόμενους μήνες μέχρι τη γέννηση
  • ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο.

Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να υποψιάζεστε από τώρα ότι είστε έγκυος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης:

  • Ναυτίες (πρόκειται για την πρωινή αδιαθεσία, αν και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας).
  • Μούδιασμα ή πόνο στο στήθος σας. Επίσης μπορεί να δείτε τις θηλές σας να σκουραίνουν.
  • Συχνουρία.
  • Αίσθημα κόπωσης (περισσότερο απ’ ότι συνήθως).

6η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας έχει σχήμα γυρίνου και το μέγεθος ενός μέτριου φασολιού. Τα μάτια του και τα άκρα του αρχίζουν τώρα να σχηματίζονται. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ακούσει τους κτύπους της καρδιάς του. Η περίοδος μεταξύ της 17ης και της 56ης ημέρας, είναι καθοριστική για την περεταίρω ανάπτυξη του εμβρύου καθώς αυτό είναι πιο επιρρεπές σε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσιολογική του ανάπτυξη.

Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να έχετε αρχίσει να παίρνετε λίγα κιλά τώρα ή αν έχετε πρωινή ναυτία μπορεί να έχετε χάσει βάρος – αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιες αλλαγές στο σώμα σας: τα ρούχα να είναι λίγο πιο σφιχτά γύρω από τη μέση σας, πιο “γεμάτα” πόδια και στήθος.

Συμβουλή της 6ης Εβδομάδας: Αποκτήστε καλές καθημερινές προγεννητικές συνήθειες κάθε μέρα, όπως να τρώτε υγιεινά και να λαμβάνετε τις βιταμίνες σας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη σταματήστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

7η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας μεγαλώνει. Αρχίζουν να φαίνονται στα σημεία όπου θα αναπτυχθούν τα δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια. Πολλά σημεία του σώματος όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα έντερα, o εγκέφαλοs, o νωτιαίος μυελός, τα ρουθούνια, το στόμα και τα μάτια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Μέλλουσα μαμά: Ακόμα δεν σας φαίνεται η εγκυμοσύνη αλλά εσείς καταλαβαίνετε τις αλλαγές στο σώμα σας. Μπορεί να έχετε ακόμα την πρωινή αδιαθεσία, και να έχετε τσούξιμο κι ευαισθησία στο στήθος σας.

Συμβουλή της 7ης Εβδομάδας: Ποτέ μην αφήνετε το στομάχι σας εντελώς άδειο. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να μην νιώθετε ζαλάδα. Επιλέξτε υγιεινά σνακ και προτιμήστε τα πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα. Για να αποφευχθεί η πτώση του σακχάρου στο αίμα προσθέστε κάποια πρωτεΐνη στα γεύματά σας, όπως τυρί με ένα κρακεράκι.

8η Εβδομάδα

Έμβρυο: Οι πτυχές των βλεφάρων και των αυτιών σχηματίζονται. Τα δακτυλάκια των χεριών και των ποδιών είναι τώρα λίγο μεγαλύτερα.

Μέλλουσα μαμά: Ο όγκος του αίματος αυξάνεται και η καρδιά σας αντλεί 50% περισσότερο αίμα ανά λεπτό για το μωρό σας. Συνηθισμένα συμπτώματα σε αυτή την εβδομάδα είναι η κατήφεια και η αναγούλα από ορισμένες μυρωδιές.

Συμβουλή της 8ης Εβδομάδας: Μην πιέζεστε, μην αγχώνεστε. Φορέστε άνετο στηθόδεσμο με καλή υποστήριξη για να προλάβετε τη σταδιακή χαλάρωση του στήθους. Αρχίστε κάποιες ειδικές ασκήσεις για το στήθος.

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα – 9η έως 12η

9η εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι περίπου στο μέγεθος ενός φιστικιού. Το κεφάλι είναι πιο όρθιο και ο λαιμός πιο ανεπτυγμένος. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, μπορείτε να δείτε τις κινήσεις του μωρού σας, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τις νιώσετε ακόμα.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει, έτσι παρατηρείτε ότι τη μέση σας παχαίνει. Ακόμη δεν είναι ορατή η εγκυμοσύνη σας στους άλλους. Και το βάρος σας δεν παρουσιάζει ακόμη ιδιαίτερη μεταβολή ιδιαίτερα αν παρουσιάζετε συμπτώματα όπως απέχθεια για το φαγητό, καούρα δυσπεψία, ναυτία ή φούσκωμα.

Συμβουλή της 9ης Εβδομάδας: Τρώτε άφθονα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως τυριά, σαρδέλες, και μπρόκολο. Το μωρό σας, αλλά κι εσείς το χρειάζεστε, κι αυτό πρέπει να κάνετε.

10η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι ακόμα μικρό, αλλά τώρα μοιάζει με μωρό. Τα χέρια και τα πόδια είναι μακρύτερα και μπορεί να τα λυγίσει στους αγκώνες και τα γόνατα.

Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας τώρα έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Ακόμη δεν δείχνετε έγκυος αλλά σίγουρα νιώθετε καλύτερα φορώντας πιο άνετα ρούχα. Μπορεί να συνεχίζετε να αισθάνεστε κουρασμένη και κυκλοθυμική, αυτά τα συμπτώματα θα διαρκέσουν για λίγο ακόμη.

Συμβουλή της 10ης Εβδομάδας: Συζητήστε με κάποιον διατροφολόγο για τη διατροφική σας πορεία μέχρι τη γέννα, ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να φορτώνεστε με πολλά παραπανίσια κιλά από τροφές που δεν σας προσφέρουν τίποτα.

11η εβδομάδα

Έμβρυο: Είναι μια άλλη σημαντική εβδομάδα της ανάπτυξης. Ο γιατρός σας μπορεί να ακούσει καθαρά και δυνατά την καρδιά του εμβρύου. Τα γεννητικά όργανα του μωρού σας αναπτύσσονται, ωστόσο το φύλλο δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί.

Μέλλουσα μαμά: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης εκδηλώνουν την καλή και την κακή τους πλευρά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας και τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας, μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λιπαρότητα στο δέρμα και ακμή.

Συμβουλή της 11ης Εβδομάδας: Προγραμματίστε ραντεβού με τον οδοντίατρο. Επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά σε αυτούς τους εννέα μήνες. Βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά, και φροντίστε να λαμβάνετε όπως πρέπει το συμπλήρωμα ασβεστίου για να κρατήσει τα δόντια σας γερά. Τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν περισσότερο λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης και την αύξηση του όγκου του αίματος. Αν συμβαίνει αυτό τότε χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα.

12η Εβδομάδα

Έμβρυο: Όλα τα μέρη του μωρού σας αναπτύσσονται. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η πιθανότητα αποβολής μειώνεται σημαντικά.

Μέλλουσα μαμά: Θα αισθάνεστε πιο ενεργητική για τις επόμενες εβδομάδες. Η τυπική αύξηση του σωματικού βάρους από τώρα είναι 1,5-5 κιλά.

Συμβουλή της 12ης Εβδομάδας: Ίσως αρχίζουν να σχηματίζονται ραγάδες στο στήθος, την κοιλιά, τους γοφούς, τους γλουτούς τώρα ή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να ενυδατώνετε το δέρμα σας με ειδικά λάδια και κρέμες. Το αν θα σβήσουν μετά τον τοκετό εξαρτάται από την φυσική ελαστικότητα του δέρματός σας.

Συνοπτικά: Μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα, το μωρό σας είναι πλήρως διαμορφωμένο, με τους βραχίονες, τα χέρια, τα δάχτυλα, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Τα χέρια μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν. Τα νύχια στα χέρια και τα πόδια αρχίζουν να αναπτύσσονται και τα εξωτερικά αυτιά διαμορφώνονται. Τα δόντια αρχίζουν να σχηματίζονται και τα αναπαραγωγικά όργανα επίσης αναπτύσσονται, αλλά το φύλο του μωρού είναι δύσκολο να διακριθεί στον υπέρηχο. Το κυκλοφορικό και το ουροποιητικό σύστημα του εμβρύου λειτουργεί καθώς και το συκώτι του παράγει χολή.

Εξετάσεις 1ου τριμήνου:

Υπερηχογράφημα: Το πρώτο υπερηχογράφημά σας θα γίνει κατά την 6η–7η εβδομάδα. Εκεί θα φανεί το σημείο εμφύτευσης, (εντός ή εκτός μήτρας) και πιθανόν να ακούσετε για πρώτη φορά την καρδούλα του εμβρύου να χτυπάει.

Εξετάσεις αίματος, ούρων και τεστ Παπ: Στο πρώτο τρίμηνο θα κληθείτε να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο. Με τις εξετάσεις αυτές ελέγχουμε αν υπάρχουν ασθένειες όπως, ερυθρά, μεσογειακή αναιμία, AIDS, ηπατίτιδες, τοξοπλάσμωση, μεγαλοκυτταροϊός και οτιδήποτε άλλο μπορεί να απειλήσει την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης σας.

Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι συσπάσεις των μυών που συνήθως μεταφέρουν την τροφή μέσω των εντέρων σας, επιβραδύνονται λόγω των υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης. Αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός ότι λαμβάνεται και σίδηρο ως απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη, τότε το αποτέλεσμα είναι η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και ο τυμπανισμός που μπορεί να κρατήσουν σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη σας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και πίνετε επιπλέον υγρά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν η δυσκοιλιότητα σας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που σας ανησυχεί, συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν πρέπει να λάβετε κάποιο ήπιο υπακτικό.