Επιλογή Σελίδας

ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΠΕΡΜΑΤΕΓΧΥΣΗ;

Η σπερματέγχυση αποτελεί μια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατά την οποία γίνεται τοποθέτηση του (επεξεργασμένου) σπέρματος στην μήτρα της γυναίκας.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ;

  • Η μέθοδος αυτή επιλέγεται ως πρώτο βήμα αντιμετώπισης σε ζευγάρια όπου το σπέρμα παρουσιάζει ήπιες/μέτριες διαταραχές.
  • Όπου η υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται ως ανεξήγητη.
  • Εκεί που υπάρχει υπόνοια τραχηλικού παράγοντα υπογονιμότητας (εφόσον το σπέρμα τοποθετείται στην ενδομητρική κοιλότητα, παρακάμπτεται ο τράχηλος της γυναίκας).
  • Στην ετερόλογο σπερματέγχυση. Γίνεται σε περιπτώσεις αζωοοσπερμίας όπου αποκλείεται η ανεύρεση σπερματοζωαρίων, οπότε και επιλέγεται η χρησιμοποίηση σπέρματος δότη.

Η σπερματέγχυση, αν και μπορεί να πραγματοποιηθεί στον φυσικό κύκλο της γυναίκας, συνήθως συνδυάζεται για καλύτερα αποτελέσματα με ήπια διέγερση ωοθηκών και πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

Κατά την προβλεπόμενη ή προγραμματισμένη ημέρα της ωοθυλακιορρηξίας, το ζευγάρι προσέρχεται στην Μονάδα Εξωσωματικής, ο σύζυγος δίνει σπέρμα το οποίο υφίσταται ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο. Στην συνέχεια μια ποσότητα του επεξεργασμένου και βελτιωμένου σπέρματος τοποθετείται με την βοήθεια ειδικών λεπτών καθετήρων που περνούν δια μέσω του τραχήλου της μήτρας στην ενδομητρική κοιλότητα. Η τεχνική είναι σχεδόν ανώδυνος για την γυναίκα και δεν απαιτείται η χορήγηση αναισθησίας. Η γυναίκα αφού παραμείνει για λίγα λεπτά κλινήρης φεύγει και ακολουθεί την συνήθη δραστηριότητά της.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

Σχετικά με τις πιθανότητες επίτευξης κύησης έπειτα από σπερματέγχυση, θα πρέπει όμως να τονισθεί ότι δεν ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση το 18-20% ανά προσπάθεια. Έτσι λοιπόν οι περισσότερες μελέτες συμφωνούν ότι αν μετά από 3-4 σπερματεγχύσεις δεν έχει επιτευχθεί κύηση, καλύτερα θα είναι να προχωρούμε σε εφαρμογή εξωσωματικής γονιμοποίησης.