Επιλογή Σελίδας

ΩΟΛΗΨΙΑ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΩΟΛΗΨΙΑ;

Είναι η συλλογή των ωαρίων που περιέχονται εντός των ωοθυλακίων που αναπτύχθηκαν στις ωοθήκες με την φαρμακευτική διέγερση και γίνεται 32-36 ώρες μετά την ένεση της χοριακής γοναδοτροπίνης.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΩΟΛΗΨΙΑ;

  • Η γυναίκα προσέρχεται στην Μονάδα εξωσωματικής νηστική (χωρίς να έχει φάει ή πιεί τίποτε για τουλάχιστον 8 ώρες) διότι θα της χορηγηθεί ελαφρά μέθη ώστε να μην πονάει.
  • Η ωοληψία γίνεται με μία βελόνα η οποία προσαρμόζεται στην κολπική κεφαλη των υπερήχων και συνδέεται με ένα σύστημα αναρρόφησης. Υπό την άμεση υπερηχογραφική καθοδήγηση, η βελόνα προωθείται δια των κολπικών τοιχωμάτων στις ωοθήκες, γίνεται παρακέντηση των ωοθυλακίων και αναρροφάται το υγρό που περιέχουν. Το υγρό αυτό εξετάζεται στο μικροσκόπιο από τον εμβρυολόγο και ανευρίσκονται τα ωάρια που περιέχονται σε αυτό. Μετά την παρακέντηση όλων των ωοθυλακίων, η γυναίκα ξυπνάει, και 1-2 ώρες μετά είναι έτοιμη να φύγει από την μονάδα, έχοντας λάβει τις απαραίτητες οδηγίες.
  • Στο μεταξύ, και ενώ έχει επιβεβαιωθεί η επιτυχία της ωοληψίας με την ανεύρεση ωαρίων, ο σύζυγος καλείται να δώσει σπέρμα για να ακολουθήσει η εξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Από την ημέρα της ωοληψίας η γυναίκα θα πρέπει να ξεκινήσει κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή (που βασικά περιλαμβάνει την χορήγηση προγεστερόνης υπό μορφή κολπικού gel ή υποθέτων, μικρής δόσης ασπιρίνης και κορτιζόνης, αντιβίωσης και ενίοτε δισκίων οιστρογόνων) που αποσκοπεί στην προετοιμασία του ενδομητρίου ώστε να δεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο και να επιτευχθεί η κύηση.