Επιλογή Σελίδας

ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ;

Τα όργανα μέσα στο σώμα μας είναι ελεύθερα να κινούνται ανάμεσα στους ιστούς που τα περιβάλλουν. Η ελευθερία των οργάνων, επιτρέπει την φυσιολογική τους λειτουργία.
Συμφύσεις είναι to παθολογικό «κόλλημα» των οργάνων με τους περιβάλλοντες ιστούς που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ελεύθερα. Είναι δυνατόν να αφορούν ένα ή περισσότερα όργανα της πυέλου και συνήθως εντοπίζονται ανάμεσα στη μήτρα, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, το περιτόναιο, το έντερο, τη σκωληκοειδή απόφυση και το επίπλουν.
Διακρίνονται σε:

  • Λεπτές διαφανείς ανάγγειες συμφύσεις και
  • Στερεές και ινώδεις συμφύσεις που συνήθως περιέχουν αγγεία.

Οι λεπτές και διαφανείς συμφύσεις λύνονται εύκολα με το laser CO2 η με διπολική διαθερμία και ψαλίδι, ενώ οι στερεές και ινώδεις, που μερικές φορές καταλαμβάνουν όλα τα όργανα της πυέλου και αλλοιώνουν εντελώς τις ανατομικές σχέσεις, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και εμπειρία. Στο τέλος της επέμβασης πρέπει να έχει αποκατασταθεί η φυσιολογική ανατομία της πυέλου. Η χειρουργική λύση των συμφύσεων, μπορεί να προσφέρει βελτίωση της γονιμότητας και ανακούφιση από τον πυελικό πόνο.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ;

Συνήθως είναι:

  • προηγηθείσες φλεγμονές και
  • επεμβάσεις στην περιοχή της πυέλου.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ;

Οι συμφύσεις μπορεί να προκαλέσουν:

  • υπογονιμότητα
  • πιθανόν πυελικό άλγος
  • δυσκολία στην επανεπέμβαση
  • μετεγχειρητικό πόνο και
  • σε κάποιες περιπτώσεις εντερική απόφραξη.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΟΥΝ;

H ιατρική κοινότητα επενδύει τεράστια κονδύλια για την πρόληψη δημιουργίας συμφύσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δοκιμάσει διάφορες αντισυμφητικές ουσίες χωρίς όμως μέχρι στιγμής θεαματικά αποτελέσματα. Άρα, η μόνη ιδανική λύση μέχρι την ανακάλυψη του απόλυτου αντισυμφητικού φαρμάκου είναι η ίδια η χειρουργική τεχνική που εφαρμόζουμε στο ανθρώπινο σώμα.
Η μεγαλύτερη πρόοδος που έχει πετύχει η ιατρική κοινότητα τα τελευταία 30 χρόνια για την προστασία από συμφύσεις, είναι η Λαπαροσκοπική χειρουργική! Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά μειώνει στο ελάχιστο την ανθρώπινη παρέμβαση στο εσωτερικό του οργανισμού. Η χειρουργική χωρίς χέρια μέσα στην κοιλιά, χωρίς μεγάλες γάζες και χοντρά εργαλεία, χωρίς μεγάλες απώλειες αίματος, χωρίς πολλά ράμματα που αποτελούν ξένο σώμα για τον οργανισμό και με λιγότερα μικρόβια στο σώμα, η λαπαροσκοπική χειρουργική επιτρέπει λόγω του ελάχιστου τραύματος, να διατηρεί ο οργανισμός ακέραια την ανοσολογική του αντίσταση με λιγότερη νοσηρότητα κατά την διάρκεια της ανάρρωσης.