Επιλογή Σελίδας

ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ;

Είναι η τοποθέτηση των γονιμοποιημένων ωαρίων που προέκυψαν από την εξωσωματική γονιμοποίηση στην μήτρα της γυναίκας και πραγματοποιείται συνήθως την 2η ή 3η ημέρα μετά την ωοληψία. Σε κάποιες περιπτώσεις η εμβρυομεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί την 5η ή 6η ημέρα, στο στάδιο των βλαστοκύστεων.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ;

  • Η γυναίκα προσέρχεται στην Μονάδα κατά την προγραμματισμένη ώρα, χωρίς να χρειάζεται να είναι νηστική (αφού δεν θα λάβει αναισθησία), και με μια απλή διαδικασία προωθούνται τα έμβρυα μέσα στη μήτρα δια μέσου ενός ειδικού λεπτού καθετήρα.
  • Από τα διαθέσιμα έμβρυα επιλέγονται εκείνα που με βάση κάποια μορφολογικά κριτήρια χαρακτηρίζονται ως τα «καλύτερα»
  • Η γυναίκα παραμένει κλινήρης για λίγη ώρα και στην συνέχεια μπορεί να αποχωρήσει από την μονάδα.
  • Ο αριθμός των εμβρύων που τοποθετούνται σε κάθε εμβρυομεταφορά, καθορίζεται από παράγοντες όπως είναι η ηλικία της γυναίκας και η ποιότητα των διαθέσιμων εμβρύων, όμως υπόκειται και σε περιορισμό ώστε να αποφευχθούν οι πολύδυμες κυήσεις, οι οποίες αποτελούν το κυριότερο αίτιο γέννησης προώρων νεογνών.
  • Στην χώρα μας, με βάση τις επίσημες οδηγίες της Αρχής που διέπει την εφαρμογή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία έμβρυα για γυναίκες έως 40 ετών και τα τέσσερα έμβρυα για γυναίκες άνω των 40 ετών.
  • Το διάστημα μετά την εμβρυομεταφορά, η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή με σχολαστικότητα.
  • Δεν χρειάζεται η παραμονή στο κρεβάτι καθώς η γυναίκα μπορεί να συνεχίσει την συνήθη δραστηριότητα ή εργασία της, εφόσον δεν είναι υπερβολικά κουραστική.
  • Η τεκμηρίωση της επίτευξης εγκυμοσύνης γίνεται με μέτρηση των επιπέδων της β-χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα κατά την 14η ημέρα μετά την εμβρυομεταφορά. Επί θετικού αποτέλεσματος, η γυναίκα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γιατρό της για να λάβει τις απαραίτητες οδηγίες και την κατάλληλη υποστηρικτική αγωγή.