Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ
Κατεβάστε ΕΔΩ τον πίνακα της πορείας ανάπτυξης του εμβρύου, των αλλαγών στο σώμα της μέλλουσας μητέρας και των συμβουλών του ιατρού ανά εβδομάδα.
Απομένουν λίγες μόνο εβδομάδες μέχρι τον τοκετό. Αυτή η περίοδος της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να είναι η πιο δύσκολη, γι’αυτό και πρέπει να προσέχετε, όσο δυνατή κι αν αισθάνεστε. Για να δούμε όμως, τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας; Ποια συμπτώματα είναι φυσιολογικά και ποια θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν άμεσα;
Αλλαγές στο σώμα σας
Οσφυαλγία: Το επιπλέον βάρος που έχετε αποκτήσει, ασκεί πρόσθετη πίεση στην σπονδυλική σας στήλη, κάνοντάς σας να αισθάνεστε άλγη και πόνο. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δυσφορία στη λεκάνη και τους γοφούς σας, ή μπορεί να αισθανθείτε τους συνδέσμους σας να χαλαρώνουν καθώς προετοιμάζονται για τον τοκετό. Για να εκτονωθεί η πίεση στη μέση σας:
- Προσπαθείτε να έχετε τη σωστή στάση του σώματος.
- Καθίστε με ίσια την πλάτη, σε μια καρέκλα που προσφέρει καλή υποστήριξη της μέσης.
- Τη νύχτα, να κοιμάστε στο πλάι, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
- Να φοράτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια, άνετα, με καλή υποστήριξη της καμάρας.
- Για την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη και τη μέση, χρησιμοποιείτε ένα θερμαντικό μαξιλάρι και ρωτήστε το γιατρό σας αν επιτρέπεται να πάρετε παυσίπονο.
- Πρόδρομος πλακούντας (ο πλακούντας που μεγαλώνει χαμηλά και καλύπτει τον τράχηλο της μήτρας).
- Αποκόλληση του πλακούντα (διαχωρισμός του πλακούντα από το τοίχωμα της μήτρας).
- Πρόωρος τοκετός.
Καλέστε το γιατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία.
Συσπάσεις Braxton Hicks: Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ήπιες συσπάσεις, οι οποίες είναι η “προθέρμανση” της προετοιμασίας της μήτρας σας για τον τοκετό. Οι συσπάσεις Braxton Hicks δεν είναι τόσο έντονες όσο οι συσπάσεις του πραγματικού τοκετού, μπορούν ωστόσο να εξελιχθούν και να οδηγήσουν στον τοκετό.
Μία βασική διαφορά είναι ότι οι πραγματικές συσπάσεις τοκετού σταδιακά γίνονται σε όλο και μικρότερο διάστημα μεταξύ τους, και είναι πιο έντονες. Αν ωστόσο έχετε κοκκινίσει στο πρόσωπο και η αναπνοή σας κονταίνει μετά από κάθε σύσπαση ή αν οι συσπάσεις σας είναι τακτικές, τότε καλέστε το γιατρό σας.
Αύξηση μαστών: Μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης σας, το στήθος σας θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 κιλό. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε τον κατάλληλο υποστηρικτικό στηθόδεσμο ώστε και η πλάτη σας να μην υποφέρει.
Κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία σας, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε ένα κιτρινωπό υγρό να ρέει από τις θηλές σας. Αυτή η ουσία ονομάζεται πρωτόγαλα και θα θρέψει το μωρό σας κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση.
Κολπικές εκκρίσεις: Μπορεί να έχετε περισσότερες κολπικές εκκρίσεις κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Αν η ροή είναι αρκετά μεγάλη, τόση ώστε να μην σας καλύπτουν τα σερβιετάκια, τότε καλέστε το γιατρό σας.
Εάν επίσης δείτε μια ξαφνική και μεγάλη ροή υγρού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έσπασαν τα νερά σας (αν και μόνο στο 8% των εγκύων γυναικών σπάνε τα νερά πριν αρχίσουν οι συσπάσεις). Και σε αυτή την περίπτωση, καλέστε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν.
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα: Εβδομάδες 26-30
26η Εβδομάδα
Έμβρυο: Η ακοή του μωρού σας έχει αναπτυχθεί πλήρως. Καθώς το μωρό σας αντιδρά στους ήχους, ο παλμός του μωρού σας αυξάνεται. Το μωρό σας μπορεί επίσης να κινηθεί στους ρυθμούς της μουσικής. Οι πνεύμονες εξακολουθούν να αναπτύσσονται, αλλά δεν είναι ακόμη ώριμοι.
Τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων του μωρού σας φαίνονται πλέον σαν να είναι τελειόμηνο. Κι επίσης, έχει αναπτύξει τα μοτίβα του ύπνου και της εγρήγορσης.
Μέλλουσα μαμά: Οι συνεχείς μετακινήσεις του μωρού θα πρέπει να είναι καθησυχαστικές για εσάς τώρα πια. Το βάρος σας το πιο πιθανό είναι να αυξάνεται κατά περίπου 400 με 500γρ ανά εβδομάδα.
Μπορεί να αισθάνεστε κάποιους πόνους στα πλευρά σας, όσο το μωρό σας μεγαλώνει και σπρώχνει προς τα πάνω στο “κλουβί” που σχηματίζουν τα πλευρά σας. Μπορεί επίσης να έχετε δυσπεψία και καούρα. Μπορεί να αισθανθείτε τσιμπήματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας όσο οι μύες της μήτρας σας τεντώνονται.
Συμβουλή της 26ης Εβδομάδας: Αρχίστε να ψάχνετε για τον άνθρωπο που θα σας βοηθάει και θα φροντίζει το μωρό σας μετά τον τοκετό, αλλά κι όταν θα επιστρέψετε στην εργασία σας. Δεν είναι νωρίς, εκμεταλλευτείτε το χρόνο που έχετε τώρα και εξετάστε όλες τις επιλογές σας.
27η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας τώρα μπορεί να πιπιλάει το δάκτυλό του. Το πιπίλισμα ηρεμεί το μωρό κι ενισχύει τους μυς στα μάγουλα και το σαγόνι. Επίσης, μπορεί τώρα να κλάψει.
Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να βλέπετε ραγάδες στην κοιλιά σας όσο η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτό το μήνα έχουν αποκτήσει περίπου 8 έως 11 κιλά. Η ισορροπία και η κινητικότητά σας μπορεί επίσης να αλλάζει όσο το μέγεθός σας αυξάνεται.
Συμβουλή της 27ης Εβδομάδας: Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου σας, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό ή τη μαία σας για τον τοκετό. Για το μαιευτήριο και τις διαδικασίες, για το τι θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας για εσάς και το μωρό, για το ενδεχόμενο να χρειαστείτε καισαρική κ.α., ώστε να κάνετε την προετοιμασία σας.
28η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 26 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τους γλουτούς, ή έχει ένα συνολικό μήκος περίπου 40 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα, και ζυγίζει περίπου 1–1,2 κιλά. Τα εγκεφαλικά κύματα παρουσιάζουν ταχεία κίνηση των ματιών (REM), που σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να ονειρεύεται. Τα βλέφαρά του ανοίγουν. Οι πνεύμονές του συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας εκτείνεται πολύ πάνω από τον αφαλό σας. Καθώς το μωρό σας γίνεται μεγαλύτερο και δυνατότερο αυτό το μήνα, μπορεί να παθαίνετε κράμπες στα πόδια και να έχετε ήπιο οίδημα των αστραγάλων και των ποδιών, να δυσκολεύεστε στον ύπνο και στην αναπνοή, να έχετε γενικευμένο κοιλιακό άλγος, αδεξιότητα ή διάσπαρτες συσπάσεις Braxton Hicks (σκλήρυνση και χαλάρωση της μήτρας, σαν μια πρόβα για τον τοκετό). Μπορεί, επίσης, να έχετε συχνουρία όσο η μήτρα σας συνεχίζει να πιέζει την κύστη σας.
Συμβουλή της 28ης Εβδομάδας: Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας σχεδιάζει να είναι μαζί σας στην αίθουσα τοκετών, καλό θα ήταν να συναντήσετε τη μαία που θα σας αναλάβει για να σας εξηγήσει τι να περιμένετε μέσα στο χειρουργείο και τι υποστήριξη θα χρειαστείτε τις ώρες του τοκετού.
29η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά ήδη περίπου 38-42cm από την κορυφή ως τα πόδια. Αυτή τη στιγμή, ζυγίζει περίπου 1,2-1,7 κιλά. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά από τώρα και μέχρι τη γέννηση σχεδόν θα τριπλασιάσει το βάρος του. Επίσης αυξάνεται το λίπος κάτω από το δέρμα του ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η ενέργειά του εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Έτσι εξηγούνται και οι πολλές κλωτσιές.
Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να νιώθετε πονοκεφάλους ή ζαλάδες λόγω της δυσκολίας στον ύπνο, αλλά ίσως και του χαμηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας, οπότε φροντίστε να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί επίσης να νιώθετε φαγούρα στην κοιλιά. Το δέρμα σας από το τέντωμα είναι λεπτότερο και πιο ευαίσθητο. Πόνοι στη μέση, τα πόδια και την πύελο είναι από τα συνήθη συμπτώματα, όπως επίσης αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, αϋπνίες, συχνουρία και κιρσοί οι οποίοι σβήνουν μετά τον τοκετό.
Συμβουλή της 29ης Εβδομάδας: Ξεκουραστείτε όσο είναι ακόμη καιρός. Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά όταν θα έρθει το μωρό στο σπίτι.
30η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το δέρμα του μωρού σας γίνεται όλο και πιο απαλό. Ο εγκεφαλικός ιστός του αναπτύσσεται. Τώρα το μωρό σας είναι τόσο δυνατό που μπορεί να πιάσει ένα δάχτυλο!
Μέλλουσα μαμά: Μην ανησυχείτε αν έχετε καούρα, πρήξιμο ή γενική δυσφορία λόγω της μεγάλης κοιλιάς, δυσκολία στον ύπνο και κούραση. Αν επίσης βλέπετε περίεργα κι έντονα όνειρα να ξέρετε ότι γι’ αυτό ευθύνονται οι ορμόνες σας.
Συμβουλή της 30ης Εβδομάδας: Ετοιμάστε την τσάντα με τα πράγματα που θα χρειαστείτε στο μαιευτήριο, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα: Εβδομάδες 31-40
31η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας μπορεί να ακούσει ευδιάκριτους ήχους, όπως γνωστές φωνές και μουσική. Είναι αυτοί οι ήχοι που θα το καθησυχάζουν λίγο αργότερα που θα έρθει στον κόσμο.
Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας γεμίζει τώρα ένα μεγάλο μέρος της κοιλιάς σας, και πιθανώς έχετε αποκτήσει από 10 έως 14 κιλά.
Συμβουλή της 31ης Εβδομάδας: Κάντε εξάσκηση στις αναπνοές σας και στις ασκήσεις χαλάρωσης. Επίσης, κάντε με το αυτοκίνητο τη διαδρομή μέχρι το μαιευτήριο ώστε να χρονομετρήσετε πόση ώρα χρειάζεστε για να φτάσετε.
32η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά περίπου 48 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 1,7 – 2 κιλά. Μπορεί να γεμίζει σχεδόν όλο το χώρο στη μήτρα σας τώρα, αλλά εξακολουθεί να έχει αρκετό χώρο για να κάνει τούμπες. Το μωρό τώρα εξασκείται στην αναπνοή και το ανοιγοκλείσιμο των ματιών του. Το μωρό σας αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω.
Μέλλουσα μαμά: Μάλλον θα αρχίσετε να βλέπετε το γιατρό σας κάθε δύο εβδομάδες μέχρι τον τελευταίο μήνα, όταν τότε μάλλον οι επισκέψεις θα γίνουν εβδομαδιαίες. Μπορεί να συνεχίσετε να έχετε πόνους στην πλάτη και κράμπες στα πόδια. Μην παραξενευτείτε αν δείτε να βγαίνει ένα κιτρινωπό υγρό, το πρωτόγαλα, από το στήθος σας. Οι θηλές σας σκουραίνουν όλο και πιο πολύ.
Συμβουλή της 32ης Εβδομάδας: Ενημερωθείτε για τη δυνατότητά σας να αποθηκεύσετε τα βλαστοκύτταρα του μωρού σας.
33η Εβδομάδα
Έμβρυο: Στις επόμενες εβδομάδες θα συμβούν πολλά κι εντυπωσιακά όσον αφορά στην ανάπτυξη του μωρού σας. Το μωρό θα κερδίσει περισσότερο από το μισό βάρος της γέννησής του μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες. Αρχίζει να κινείται λιγότερο τώρα καθώς στριμώχνεται με τα γόνατα λυγισμένα, το πηγούνι να ακουμπά στο στήθος και τα χέρια και τα πόδια σταυρωμένα.
Μέλλουσα μαμά: Έχετε αποκτήσει από 11–14 κιλά μέχρι τώρα. Από το περίπου 1 κιλό την εβδομάδα που παίρνετε τώρα, περίπου το μισό πηγαίνει στο μωρό σας.
Συμβουλή της 33ης Εβδομάδας: Το σεξ με τον σύντροφό σας είναι ασφαλές τώρα αν και μπορεί να είναι πολύ άβολα.
34η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας μετρά περίπου 50 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 2,2 κιλά. Εξακολουθεί να παίρνει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω αν και δεν είναι οριστική. Τα όργανά του είναι τώρα σχεδόν ώριμα, εκτός από τους πνεύμονες, και το δέρμα του είναι ροζ αντί για κόκκινο. Νύχια βγαίνουν στα άκρα των δακτύλων του, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Το μωρό τώρα μπορεί να έχει πολλά μαλλιά και δεν κινείται τόσο εύκολα.
Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας σκληραίνει και μπορεί να έχετε συσπάσεις. Η λεκάνη σας έχει μεγαλώσει και μπορεί να πονάει ειδικά στο πίσω μέρος.
Συμβουλή της 34ης Εβδομάδας: Αρχίστε να σκέφτεστε για το αν θέλετε να δοκιμάσετε το θηλασμό. Μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γαλουχίας ή απλά να μιλήσετε με φίλους ή συγγενείς που μπορούν να μοιραστούν μαζί σας τις εμπειρίες τους.
35η Εβδομάδα
Έμβρυο: Οι πνεύμονες του μωρού σας έχουν σχεδόν αναπτυχθεί. Την ίδια ώρα, το μωρό σας εξακολουθεί να συγκεντρώνει αποθέματα λίπους κάτω από το δέρμα του, ώστε να κρατηθεί ζεστό μόλις αφήσει τη μήτρα σας.
Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας είναι περίπου 15 εκατοστά πάνω από τον αφαλό σας. Μέχρι τώρα, πιθανώς να έχετε αποκτήσει 10 – 12 κιλά. Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για στρεπτόκοκκο ομάδας Β, από τώρα έως και την 37η εβδομάδα.
Συμβουλή της 35ης Εβδομάδας: Είστε έτοιμοι για την έλευση του μωρού στο σπίτι; Βεβαιωθείτε ότι έχετε συγκεντρώσει τα απαραίτητα ρούχα του μωρού, τον εξοπλισμό που χρειάζεται, όπως κάθισμα αυτοκινήτου, αποστειρωτή, μπιμπερό, κούνια ή κουνάκι, και ίσως χρειαστείτε καρότσι από την αρχή, ειδικά αν γεννήσετε το καλοκαίρι.
36η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας μέτρα περίπου 52 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 2,7 κιλά. Ίσως τώρα έχει κατέβει χαμηλότερα στην κοιλιά σας με το κεφάλι προς τα κάτω ώστε να πάρει τη σωστή θέση για τη γέννηση. Ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται ταχύτατα.
Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει κατά πολύ τις τελευταίες εβδομάδες και πιθανότατα να φτάνει κάτω από τα πλευρά σας. Μετά από αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να βλέπετε το γιατρό σας πιο συχνά (μία φορά την εβδομάδα). Μπορεί να υπάρχουν εναλλαγές στο πως νιώθετε, κάποιες στιγμές μπορεί να νιώθετε κόπωση και κάποιες άλλες μπορεί να έχετε πολλή ενέργεια.
Συμβουλή της 36ης Εβδομάδας: Σκεφτείτε τις καθημερινές και αναγκαίες εργασίες, όπως το μαγείρεμα και την καθαριότητα, και ορίστε ποιος θα σας βοηθάει, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με το μωρό.
37η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας είναι περίπου 53 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και ζυγίζει περίπου 2,9 κιλά. Το μωρό σας «στρογγυλεύει» κάθε μέρα, και το δέρμα του γίνεται όλο και πιο ροζ χάνοντας τη ρυτιδωμένη εμφάνισή του. Το κεφάλι του μωρού, συνήθως σε αυτή την εβδομάδα, τοποθετείται κάτω, μέσα στη λεκάνη σας.
Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας τώρα μπορεί να παραμένει στο ίδιο μέγεθος όπως ήταν και την τελευταία εβδομάδα. Και πρέπει να έχετε φτάσει στο ανώτατο όριο πρόσληψης βάρους, που είναι από 12-15 κιλά.
Συμβουλή της 37ης Εβδομάδας: Έχετε έτοιμα τα πράγματά σας και τα πράγματα του μωρού σας για το μαιευτήριο, σε περίπτωση που σας πιάσουν οι πόνοι νωρίς.
38η Εβδομάδα
Έμβρυο: Το μωρό σας είναι σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί. Το λευκό παχύρευστο υγρό (vernix), το χνούδι και τα μαλλιά που κάλυπταν το δέρμα του αρχίζουν τώρα να εξαφανίζονται. Το μωρό σας παίρνει αντισώματα από εσάς για να προστατευτεί από τις λοιμώξεις, και η ανάπτυξή του αρχίζει τώρα να επιβραδύνεται.
Μέλλουσα μαμά: Πιθανότατα η κοιλιά σας και γενικότερα το μέγεθός σας δεν θα μεγαλώσει άλλο και μπορεί να αισθάνεστε άβολα. Το 95% των μωρών γεννιούνται μέσα στις 2 προηγούμενες εβδομάδες από την τελική ημερομηνία.
Συμβουλή της 38ης Εβδομάδας: Βρείτε τους εθελοντές φίλους, συγγενείς κοντά στο σπίτι σας που θα προσφερθούν να σας διακομίσουν στο μαιευτήριο, σε περίπτωση που την ώρα που σας πιάσουν οι πόνοι ή σπάσουν τα νερά σας βρεθείτε μόνη στο σπίτι.
39η Εβδομάδα
Έμβρυο: Οι μύες των χεριών και των ποδιών του μωρού σας είναι τώρα πολύ δυνατοί και τα νύχια του έχουν αναπτυχθεί.
Το κεφάλι του μωρού είναι στην πύελο της μητέρας – μια θέση με το κεφάλι προς τα κάτω – που σας επιτρέπει να αναπνέετε λίγο καλύτερα τώρα.
Μέλλουσα μαμά: Είναι πιθανόν να αισθάνεστε αρκετά άβολα λόγω του μεγέθους σας. Η μήτρα σας έχει γεμίσει τη λεκάνη σας και το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, ωθώντας οτιδήποτε άλλο στην περιοχή αυτή. Το κέντρο βάρους σας έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πιο αδέξια απ’ ότι συνήθως.
Συμβουλή της 39ης Εβδομάδας: Βρίσκεστε στην τελική ευθεία, παρακολουθήστε τα σημάδια, μπορεί να γεννήσετε ανά πάσα στιγμή, αλλά προσοχή να μην σας γίνει εμμονή. Μπορεί να έχετε συσπάσεις που να σας παραπλανήσουν. Οι πραγματικοί πόνοι του τοκετού γίνονται όλο και πιο δυνατοί, όσο ο χρόνος περνά.
40η Εβδομάδα
Έμβρυο: Τα αγόρια συχνά έχουν την τάση να ζυγίζουν λίγο περισσότερο από ότι τα κορίτσια. Το χνούδι έχει πέσει τώρα από τα περισσότερα σημεία του σώματος του μωρού σας. ‘Όταν το μωρό γεννηθεί, είναι πιθανό να έχει χνούδι στους ώμους του, στις πτυχώσεις του δέρματος, στις πλάτες και στα αυτιά.
Μέλλουσα μαμά: Είναι σχεδόν η ώρα! Μην ανησυχείτε αν η προβλεπόμενη ημερομηνία σας πλησιάζει και δεν νιώθετε τίποτα. Μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται ακριβώς την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της προθεσμίας. Μπορεί να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα επειδή δεν καταφέρνετε να βρείτε μια άνετη θέση. Προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας.
Συμβουλή της 40ης Εβδομάδας: Αν νιώθετε ότι ήρθε η ώρα να γεννήσετε μέσα στις επόμενες ώρες, μην τρώτε. Ακόμα και κάτι ελαφρύ στο στομάχι σας μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία.