Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (V-BAC)
Αυτό που λέγονταν παλαιότερα “μια καισαρική, πάντα καισαρική” σήμερα δεν ισχύει πλέον. Η άποψη αυτή προέρχεται από την εποχή όπου η διάνοιξη της μήτρας στην καισαρική τομή γινόταν με κάθετη τομή. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, με τη συνήθη οριζόντια τομή της μήτρας, η πιθανότητα ρήξης μήτρας έχει ελαχιστοποιηθεί. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες η προηγηθείσα καισαρική τομή δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για τοκετό με καισαρική και στην επόμενη εγκυμοσύνη. Η εναλλακτική λύση είναι ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή(V-BAC) ή “Κολπική Γέννα μετά από Καισαρική” (Vaginal Birth After Cesarean).
Ωστόσο για να μπορέσει μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή χρειάζεται ορισμένες προϋποθέσεις. Οι περισσότερες γυναίκες με μία καισαρική τομή και χωρίς άλλο επιβαρυντικό παράγοντα, είναι υποψήφιες για να γεννήσουν φυσιολογικά, με ένα ποσοστό επιτυχούς περαίωσης που κυμαίνεται μεταξύ 60-80% απόλυτα συγκρίσιμο με το ποσοστό επιτυχούς κολπικού τοκετού σε πρωτότοκες γυναίκες. Εάν πριν από την καισαρική τομή είχε ήδη προηγηθεί ένας φυσιολογικό τοκετός τότε το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 87-90%.
Οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:
- Να έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την καισαρική τομή, ώστε να έχει επουλωθεί η μήτρα.
- Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο της προηγηθείσας καισαρικής τομής. Σε περίπτωση που ο λόγος ήταν ισχιακή προβολή ή αλλοιώσεις εμβρυικών καρδιακών παλμών, η γυναίκα μπορεί να δοκιμάσει τον φυσιολογικό τοκετό και μάλιστα να έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
- Αναμφισβήτητα, υπάρχουν και αντενδείξεις οι οποίες εστιάζονται κυρίως στην τομή επί της μήτρας, που πρέπει να είναι οπωσδήποτε χαμηλή εγκάρσια ή προηγηθείσα ινομυωματεκτομή χωρίς διάνοιξη της ενδομητρικής κοιλότητας.
- Να μην συντρέχει ουσιαστικός ιατρικός λόγος για τη μητέρα ώστε να προβούμε σε καισαρική. Να μην έχουν υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη.
- Το έμβρυο να έχει τη σωστή θέση και να μην παρουσιάζει σημάδια εμβρυικής δυσχέρειας.
- Θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας. Γι αυτό πρέπει να γίνει σωστή κολπική εκτίμηση της ωριμότητας και διαστολής του τραχήλου και να αξιολογηθεί το κατά πόσο είναι εφικτός ο τοκετός.
- Καλό είναι να γίνεται προγραμματισμένα και να ενημερώνεται το προσωπικό της αίθουσας τοκετών.
- Η επισκληρίδιος αναισθησία βοηθάει σημαντικά την όλη διαδικασία γιατί επιτρέπει στη γυναίκα να χαλαρώσει καθώς επίσης βοηθάει και στην διαστολή του τραχήλου.
- Ο μαιευτήρας να έχει την απαραίτητη εμπειρία για μια τέτοια διαδικασία.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα του V-BAC;
- Υπάρχει πιθανότητα να γίνει επείγουσα καισαρική τομή (συμβαίνει σε 1 στις 4 γυναίκες) με ελαφρώς υψηλότερη πιθανότητα σε σχέση με γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά. Μια έκτακτη καισαρική τομή γίνεται συνήθως όταν ο τοκετός επιβραδύνεται ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την κατάσταση του μωρού.
- Οι γυναίκες που επιλέγουν να γεννήσουν κολπικά μετά από καισαρική έχουν 1% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν μετάγγιση αίματος ή να έχουν μια μόλυνση στη μήτρα σε σύγκριση με τις γυναίκες που επιλέγουν καισαρική.
- Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αποδυναμωθεί ή να ανοίξει η ουλή στη μήτρα από την προηγούμενη καισαρική (κυμαίνεται 0,2%-1,5%). Η πρόκληση τοκετού αυξάνει την πιθανότητα, ενώ αν συμβεί ρήξη της ουλής (αν ανοίξει εντελώς πράγμα για το οποίο υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα) μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα, όπως νευρολογικές βλάβες στο έμβρυο, αιμορραγία, μαιευτική υστερεκτομή, τραυματισμό άλλων οργάνων έως και θάνατο της μητέρας. Σε περίπτωση ένδειξης για κάτι από τα παραπάνω γίνεται επείγουσα καισαρική τομή.
- Ο κίνδυνος να υποστεί εγκεφαλική βλάβη ή να πεθάνει το μωρό (0,2%), δεν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που θα υπήρχε αν γεννούσε μια γυναίκα για πρώτη φορά. Ωστόσο είναι λίγο υψηλότερος από τον κίνδυνο που θα είχε μια γυναίκα που γεννά με προγραμματισμένη καισαρική. Τους παραπάνω κινδύνους είναι πιο πιθανό να τους αντιμετωπίσουν γυναίκες που προσπαθούν να γεννήσουν με V-BAC αλλά δεν τα καταφέρνουν.
- Η καισαρική τομή αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε περιπτώσεις τριών ή περισσοτέρων προγενέστερων καισαρικών τομών, αν η μήτρα έχει υποστεί ρήξη κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου τοκετού, αν υπάρχει υψηλή τομή της μήτρας (κλασική καισαρική τομή).
Συμπερασματικά λοιπόν, πρέπει να δίνονται στην επίτοκο όλες οι επιλογές, να εξηγούνται τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της κάθε μεθόδου αποπεράτωσης του τοκετού, με στόχο πάντα τη γέννηση ενός υγιούς μωρού από μια υγιή και ευτυχισμένη μητέρα. Σ΄ αυτό χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία από τον μαιευτήρα, τους γονείς, το προσωπικό της αίθουσας τοκετών, τον αναισθησιολόγο.