ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ
Η καισαρική τομή είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία επιλέγεται όταν ο φυσιολογικός τοκετός εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου.
Τα ποσοστά καισαρικής στη χώρα μας αγγίζουν το 45-50%.
Ενδείξεις καισαρικής τομής
- Όταν ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα
- και ουσιαστικά φράζει την έξοδο της μήτρας (τράχηλος). Αυτό καλείται και placenta praevia.
- Σε αποκόλληση του πλακούντα.
- Σε πρόπτωση ομφάλιου λώρου.
- Εάν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι (ισχιακή προβολή) ή και σε οποιαδήποτε άλλη ανώμαλη προβολή (εγκάρσια).
- Σε δίδυμη κύηση. Ωστόσο, είναι πιθανός και ο φυσιολογικός τοκετός ειδικά σε πολυτόκες και όταν τα έμβρυα έχουν κεφαλική προβολή.
- Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.
- Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.
- Σε περίπτωση σοβαρής ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου.
- Εάν ο παλμός και οι λοιπές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου γίνουν πολύ αδύναμες, δείγμα κακής οξυγόνωσης του εμβρύου.
- Εάν η μητέρα είχε ξανακάνει καισαρική τομή παλαιότερα (ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα που είχε γεννήσει στο παρελθόν με Καισαρική τομή να γεννήσει μετά από χρόνια με φυσιολογικό τοκετό)
- Εάν έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στη μήτρα κατά το παρελθόν, κατά τις οποίες έχει διανοιχθεί η ενδομητρική κοιλότητα (εκπυρηνίσεις ινομυωμάτων).
- Σε απόλυτη κεφαλοπυελική δυσαναλογία, δηλαδή όταν το κεφάλι ή το σώμα του μωρού είναι πολύ μεγάλο για να περάσει με ασφάλεια από τη λεκάνη της μητέρας.
- Μη πρόοδος τοκετού.
- Σε περίπτωση επιθυμίας της γυναίκας
Καισαρική τομή κατόπιν επιθυμίας της γυναίκας
Διαδικασία
Επιπλοκές
- αιμορραγία
- επιπλοκές από την αναισθησία
- κάκωση της ουροδόχου κύστης
- κάκωση του ουρητήρα (σπανίως) και
- τραυματική βλάβη του εμβρύου κατά την διάνοιξη της μήτρας
- φλεγμονή και διαπύηση του χειρουργικού τραύματος
- φλεγμονή της μήτρας και ελάσσονος πυέλου (ενδομητρίτιδα και περιτονίτιδα)
- σχηματισμός αιματώματος στο κοιλιακό τοίχωμα ή στην πύελο
- φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος (συνήθως κυστίτιδα)
- εμφάνιση θρομβοεμβολικής νόσου.
Η συχνότητα των επιπλοκών αυτών, διεγχειρητικών ή μετεγχειρητικών, είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Σε αυτό έχει συντελέσει η βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής, η βελτίωση της αναισθησίας, η χορήγηση αντιβιοτικών και η χρησιμοποίηση αντιπηκτικής αγωγής. Έτσι, τόσο η μητρική όσο και η νεογνική θνησιμότητα και νοσηρότητα σε περίπτωση καισαρικής τομής κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Χρόνος ανάρρωσης
Η λεχώνα μετά την καισαρική τομή δεν μπορεί να κινηθεί άνετα. Παρόλα αυτά την ίδια μέρα της εγχείρησης μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, αφαιρείται ο ουροκαθετήρας και μπορεί να φάει ελαφρά. Επιβάλλεται να περπατήσει, όσο δύσκολο και να είναι, ώστε να αρχίσουν να επανέρχονται σταδιακά οι σωματικές της λειτουργίες (θα την βοηθήσει να αποβάλλει τα αέρια). Ο πόνος από την τομή καταπολεμάται επιτυχώς με τη χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, τότε συνεχίζεται η έγχυσή της για τη μείωση του πόνου. Η ροή των λοχείων είναι κανονική σαν να είχε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό. Η καισαρική τομή δεν εμποδίζει σε τίποτα την διαδικασία του θηλασμού. Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από μία καισαρική τομή είναι περίπου 2 με 3 μέρες και διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση.